Sikersztori: Rugalmas vezetés - "válaszkész" vezetői attitűd

2023.04.16


Néhány napja történt, hogy workshopot tartottam egy informatikai vállalat menedzsmentjének. Három éve dolgozunk együtt. Minden esetben előre átbeszéljük az ügyvezetővel az aktuális témát, kihívásokat. Most is ez történt, alaposan fel is készültünk: a négyszemközti megbeszélések gyakorlati tapasztalatait és tavalyi év végén közösen kialakított és elindított utánpótlás-menedzsment folyamatot akartuk átbeszélni a menedzser-csapattal.
Ami azonban most történt, az nagyon ritkán esik meg velem: nagyjából a harmadik perc után teljesen más irányt vett a workshop.

Hogy mi történt? Kezdetnek feltettem a kérdést: hogy vagytok most? Szinte rám zúdult az a változáscunami, amiben ezek a vezetők most vannak. Bizonytalanság, rengeteg kérdés, panaszok arról, hogy a fejük felett döntenek, a kiszolgáltatottság érzése - mindez áradt felém. Láttam, hogy most nem folytatható az előre megbeszélt program, ezért úgy döntöttem, hogy felülírom az eredeti terveket.

A workshop végül eredményesen zárult: a csapat megnyugodott egy kicsit: kompetensnek érezték magukat, teljesíthető célokat tűztek ki maguk elé, és eszközöket kaptak a kezükbe a továbbhaladáshoz.

Hazafelé azon gondolkodtam, hogy kezdő trénerként alighanem beletört volna a bicskám egy ilyen helyzetbe. Hiszen egy adott céllal, adott témában hívtak, így valószínűleg rájuk erőltettem volna, amit elterveztem. Szervezetfejlesztőként viszont már sokkal bővebb módszer- és eszköztárral, sok-sok év rutinjával a hátam mögött megtanultam, hogy a célhoz választjuk az eszközöket, és nem fordítva.

De nem is ez a lényeg ebben a történetben, hanem az a vezetői attitűd, amit én "válaszkész vezetésnek" hívok.

Úgy tudom, nincs ilyen terminológia a vezetéstudományban jelenleg, szerintem ezt én "találtam fel" :-). A pszichológiában és a gyermeknevelésben régóta alkalmazzák a válaszkész nevelést, válaszkész gondoskodást. Ez azt jelenti, hogy a szülő érzékenyen figyeli a gyermek szükségleteit és jelzéseit, teret ad kompetenciáinak, hatékonyságának megélésére, miközben arra reagál, amit a gyermeken lát, nem a saját hiedelmeire, elvárásaira.

Ugyanez az elv érvényesült a workshop megtartása során az ügyvezető részéről: figyelmesen és rugalmasan reagált a menedzsment - tagjai által megfogalmazott problémákra, felvetésekre, így - azonnal partner volt az "irányváltásban".

Biztatlak, hogy problémafelvetéskor, konfliktushelyzetben, koncepciótervezéskor alkalmazd a rugalmasságot és válaszkészséget vezetőként! Mindig azt az eszközt húzd elő a tarsolyodból, amire ott és akkor szükség van. A legmegfelelőbbet éppen akkor és éppen az adott csapatnak. Bátran térj el az eredeti tervektől!

Ha megvan a szakmai hozzáértésed, van tapasztalatod és bízol önmagadban, akkor nem lesz nehéz rugalmasan változtatnod a fentihez hasonló szituációkban. Bízz a többiekben is - nem mindig neked kell megoldanod a problémájukat. Veled együtt, szakértő moderálással és támogatással maguk is képesek lesznek erre.


#szerveztetfejlesztés #működésoptimalizálás