2 óra konzultáció - évi 2 millió Ft extra nyereség

2022.11.06

Üzleti mentorként sokféle problémával, megoldandó helyzettel, feloldandó dilemmával találkozom. Többeket visszatart az attól való aggódás, hogy milyen nagy anyagi terhet jelent majd neki a jövőben, hogy az együttműködésemet kéri. A változások bevezetése és fenntartása nem jelent mindig hosszú, fárasztó folyamatot és emiatt elrettentő kihívást. (Ezeknek a félelmeknek az eloszlatására kiváló alkalom a díjtalan 30 perces előzetes konzultáció.) Vannak nagyon rövid, sikeres projektek is, amelyek során akár 1-2 órás konzultációval, üzleti mentorálással elérhető - jelen esetben meghaladható - a kívánt eredmény:

"Szia, az őstermelő havi átlag nyereséget 200.000-ről felvittem 370.000-re."

2 éve járok ebédelni egy hozzánk közel található kis menüs helyre. Jó az íz, a minőség, bőséges a mennyiség, kedves a kiszolgálás. Jókat szoktunk az élet nagy dolgairól beszélgetni a tulajdonos házaspárral.

Egyik alkalommal egy asztalnál ebédeltem az egyikükkel, aki még egy őstermelői vállalkozást is visz. Arra panaszkodott, hogy milyen sok időt elvisz az étterem, az növénytermesztés és az értékesítés. Szeretett volna több időt magára, kevesebbet az étteremre fordítani. A kávézás már "konzultáció" volt, ahol meghatároztuk, hogy az étterem vezetésével, beszerzésével kapcsolatos folyamatokat négyesben - egy kulcskolléga bevonásával - felülvizsgáljuk, optimalizáljuk. Erre meg is beszéltünk egy 2 órás workshopot.

Közben szóba jött az őstermelői tevékenység is, a vele töltött idő, a jövedelmezősége. A nettó nyereség 200 ezer Ft körül volt havonta, ami kb. egyharmada a kívánt szintnek. Körbejártuk a témát, milyen lehetősége van ezt elérni, amiben a nagy partnereknek nyújtott kedvezményeket is érintette. Sokszor halottam tőle, "ezt nem lehet", "akkor elmegy a konkurenciához", "ez itt nem működik". Minél jobban körbejártuk a lehetőségeket, annál többször reflektált úgy, hogy "lehetséges", "nem is rossz gondolat", "átgondolom". Jó kis kávézás volt, beszélgettünk kb. egy órán át.

Következő héten megszerveztük a közös gondolkodást az étteremben négyen - optimalizáltuk a beszerzési folyamatot, eldöntötték, hogy felvesznek még egy kollégát. A megbeszélt változásoknak köszönhetően az ügyfelemnek heti több óra ideje szabadult fel, mivel a feladatokat és felelősségi köröket újraosztották hármójuk között.

Rá 2 hónapra ez a rövid messenger levélváltás zajlott közöttünk:

"Szia, Az őstermelő havi átlag nyereséget 200.000-ről felvittem 370.000-re😉

Gratulálok! Meséld el egy kávé mellett, hogy sikerült! Nagyon kíváncsi vagyok👏

Elvettem a kedvezményeket🤣🤣🤣"

A következő kávézásnál megtudtam, hogy a havi nyeresége már meghaladta a 400 ezer forintot, amihez szívből gratuláltam. (És képzeletben megveregettem a vállam.)

Szóval. Vannak rövid, velős, eredményközpontú konzultációk is. Érdekes, hogy 2 órányi tiszteletdíjat számláztunk ki az étterem projektre, és a másik vállalkozása már az első hónapban bőven meghozta a konzultáció díját. 

Tanácsadóként mi vagyunk, akik segítünk kiszállni a mókuskerékből, más szempontokból rátekinteni a vállalkozásodra, elérni a céljaidat. De Te vagy a változások motorja, Te hozod a döntéseket, Neked kell megvalósítani az elképzeléseid. Ebben tudok Neked is segíteni.