18 kérdés és 3 tűz

2022.07.18

Hogy jön össze ez a kettő? Adva van egy kelet-magyarországi cég, ahol dolgozol. Bár a munkád szereted, és rugalmasak is a munkaidődben - háromgyermekes anyaként ez fontos -, valamint home office lehetőség is van, a pénz sem rossz, de az ügyvezető a közelmúltban kilépett, és több értékes kollégát magával vitt egy konkurens céghez. Téged is hív.

"Ez a biztos, mondja, ne ugrálj."

Dilemma. Dilemma, amit a férjed sem könnyít meg, mert tart attól, hogy az új helyen új kihívások mellé több munkaidő is "jár", és ez a gyerekek logisztikáját nagymértékben megnehezíti. Ez a biztos, mondja, ne ugrálj.

Biztos, de mégis bizonytalannak érzed, mert a partnerek is érzik a változást, elmaradoznak, sőt, átpártolnak az új céghez. Nem ugrálásnak érzed, de mintha süllyedne ez a régi kis hajó. Az új cég profilja hasonló a régihez, és szóban már többször elhangzott: Te mikor csatlakozol hozzánk? Mi legyen? Menj vagy maradj? Itt jön be az elakadás, itt jön be az én szerepem. Ugye sokunknak ismerős a helyzet, még ha más-más szereplőkkel is? 

Mentorként két online konzultáció alatt tudtam átsegíteni őt a dilemmán. A döntéshez fontos volt számára, hogy a lehető legtöbbet megtudja az új cégről, hogy sikerüljön eloszlatni a saját és férje aggodalmait, és - amennyiben átmegy az új céghez - az igényeit is figyelembe vegyék. Az elsőn tisztáztuk a legfőbb szempontokat. Egyértelművé vált, hogy ügyfelem váltani szeretne és emiatt elsőként a férjét kellett meggyőznie. Ehhez azt kellett elérni, hogy az új cégtől kapjon olyan írásbeli ajánlatot, melyben szerepel a rugalmas munkarend és home office mint opció.

A második megbeszélésünkön aztán a további munkafeltételek is sorra kerültek: ajánlat, munkakör, céges autó, jutalmazás, munkaruha, eszközhasználat, és így tovább. 

18 kérdéssel. "Nem ciki listát írni és elővenni, ha nem jut eszembe?" 30 év rutinjával nyugtattam meg: "NEM!"

Kért és kapott is interjúra időpontot, ahová minden szempontból felkészülten érkezett. Ujjongva hívott, hogy nem tartották cikinek, hanem egyenesen örültek a felkészültségének! Minden fontos dologban (a férjének is megnyugtató módon) sikerült megegyezni, a dilemma fel- és megoldódott.

Mi a mentor szerepe ebben a dologban? Elsősorban az, hogy megértsd: Ha te is elakadsz, és csak passzívan sodródsz, akkor elszenvedője leszel a történéseknek, nem pedig proaktív, alakító szereplője. Teremtsd meg annak feltételeit, hogy ne a külső tényezők döntsenek, hanem te! Másodsorban pedig az, hogy döntéseid előtt más szempontokat más perspektívából is figyelembe tudj venni - tanulj meg kilépni a saját dobozodból.

#üzletimentor #dilemma #lépjkiadobozból #elakadás #dönteninehéz